"Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући." свети Николај српски

22. 7. 2017.

Частољубје


 Помаже Бог. Представљам Вам текст који се односи на сваког од нас. Велику штету чини читати га и намењавитати другима. Зато препоручујем Вашој пажњи да себе сагледавате, а друге да чините већом чашћу од себе. Текст ми је лично користио, па се надам да ће и Вама. 



Ову реч и појам многи поистовећују са сујетом. Одлика је, сматра се, човекове грабежљиве природе која га често зна одвести далеко од битних му циљева. Сујетне људе карактеришу одређене особине (при томе када кажемо за некога да је сујетан, мислимо да та особина и те како долази до изражаја у његовој личности) а то су:

– Ове особе су веома осетљиве и веома тешко прихватају критику, али и одбацивање од других људи, од друштва, партнера. Сваку критику оне доживљавају веома лично, као одбацивање, као изопштавање од друштва, као кривицу и осетиће се љуто и повређено уколико јој сујету повредите

– Надаље, они имају изражену потребу, тј жељу да добију потврду од других људи за нека своја учињена дела, жуде за љубављу, за прихватањем, а пре свега не умеју да воле себе. Заправо потреба за љубављу је огромна, јер је у неком периоду развоја вероватно изостала од стране родитеља

– Ове особе имају изузетно ниско самопоуздање, а исто тако се у целости идентификује са својим Егом при чему се тога чврсто придржавају, тако да споља обично могу деловати арогантно и надмено, а изнутра ће се осећати испразно, немоћно, усамљено и бедно

Сујета указује заправо на осећај ниже вредности који ми испољавамо на супротан начин у спољашњости, тј кроз ароганцију, понос, охолост и друге синониме којима покушавамо да је прикријемо. Сујета показује човеков Его који је огроман, као кућа, док је тај човек заправо слаб, несигуран и превасходно незрео у сваком смислу те речи (емоционално и за животСиноними за сујету

Надменост, славољубље, гордост, ароганција, нарцизам, понос, уображеност, охолост,све су то синоними за сујету. Сујета се сматра одликом Ега, односно представља сласт за его, а заправо се мисли да је сујетан човек заправо празан

).Шта је све сујета?

Сујета се испољава на различите начине, па се тако сујетом сматра пре свега хронично незадовољство, затим огорченост, разочараност у људе, садо мазохизам, трачарење, борба против ауторитета. Све ово су изражени јасни примери тј облици сујете.

Тежња да се покаже супериорност, да се докаже своја надмоћ, квалитети, а да се при томе тражи потврда од других људи представља сујету у форми сенке која, како се сматра, произилази заправо из људског страха. Ове особе су такође и те како искључиве, тј инсистирају на каквом свом мишљењу и нема потребе за њих да чују туђе, они су увек у праву.

Ко високо лети, ниско пада

Ово је, како се сматра, изрека која је умногоме повезана са сујетом, тј која је описује. Сујетни људи „расту“ док им се подилази, док им се говоре лепе ствари. Его је тада на седмом небу и особа постаје зависна од сујете и веома лако ће је се одрећи. А проблеми настају онда када се схвати да лет међу облацима не траје дуго.

Сујета трује душу, она је отров за оно духовно, а што се коси са Егом. Сујетан човек не може адекватно и на прави начин да развија своје циљеве, он не може да осети мир и спокој, радост и истинску искрену љубав. Ове особе се врло често „дуре“, теже ка самосажаљењу и скретању пажње на себе, оне су пре свега емоционално незреле и вероватно да је негде у периоду њиховог развоја изостао какав сегмент родитељске љубави.

Сматра се да сујетне особе имају потребу да умање све позитивне особине других људи. При том они указују само на њихове негативне стране, док позитивне изостављају или минимализују. То се може делом приписати и зависти. Ако тако посматрамо некога, наравно да је оно што следи постављање себе на виши ниво у односу на друге.

Уколико оваквој особи дате добронамеран савет, а који се коси са њиховим доживљајем себе, оне ће вас аутоматски прогласити непријатељем. Јер, уколико сте јој скренули пажњу на нешто, она ће одмах својим ниским самопоштовањем закључити да нешто не ради како треба, губи љубав према себи, а самим тим и престаје да воли себе.
Zaključuje тако да је ни ви не волите и окреће се против вас, јер ове особе поред тога што воле да лажу саме себе, очигледно очекују и да их други лажу.

Како се ослободити сујете?

Сматра се да су особе које су од детињства васпитаване тако да цене друге људе, да поштују туђе ставове и различита мишљења, мање сујетне. Међутим, ни то није гаранција да оне једнога дана то неће постати.

Такође, сматра се да уколико у породици влада идила, љубав и слога, међусобно поштовање и разумевање, њени чланови неће имати претерану жељу да се доказују пред другима и да теже да придобију туђу наклоност, те ће свакако бити мање сујетни. Оне особе које су од детињства имале љубав и пажњу, неће имати потребу да је касније траже од других.

Сујете се ослобађамо оног тренутка када престанемо слепо да следимо свој Его, тј када престанемо да живимо са мишљу да вредимо онолико колико нас важни људи сматрају вредним. Када постанемо свесни својих несавршености и прихватимо их, оне нам више неће сметати.
Када схватите колико је сујетна срамна, мизерна и колико вас заправо чини мање вредним, решићете да је искорените. Не трудите се да вас сви воле, допустите људима да имају негативно мишљење о вама. Не понашајте се инфантилно и будите зрели. Покажите захвалност. Истренирајте себе, не покушавајте да промените свет.

Распрострањеност сујете

Анкете које су вршене ради испитивања сујете међу половима и професијама, али и међу народима, показале су да су лекари најсујетније особе, а да одмах за њима каскају и професори на универзитетима широм света. Жене су, сматра се, сујетније од мускараца, док су Енглези најсујетнија нација.

Нема коментара:

Постави коментар